بخاری صنعتی چیست؟ برای شناخت بهتر انواع بخاری صنعتی یا همان هیتر صنعتی در ابتدا باید تعریفی از بخاری های صنعتی ارائه شود. آنها در واقع ، ابزاری هستند که برای تبدیل انرژی یک منبع سوختی به انرژی گرمایی استفاده می شوند.
این انرژی ممکن است برای بالا بردن دمای کل یک محیط صنعتی یا بخشی از فرایند خط تولید یا هر قطعه دیگری مورد استفاده قرا گیرد. بخاری در این فرایند ممکن است از روشهای انتقال حرارت متفاوتی استفاده کند، همین امر موجب می شود که این دست از بخاری ها با شکل و شمایل مختلفی تولید شود. بنابراین در ابتدا مروری کوتاه بر روشهای انتقال حرارت خواهیم داشت:
امروزه بخاری صنعتی یا همان هیتر صنعتی یکی از سیستم های گرمایشی پرکاربرد و محبوبت جهت گرم کردن انواع محیط های خانگی ، صنعتی ، بخاری کارگاهی و… میباشد که در ابعاد و اندازه های مختلفی طراحی و تولید میگردد که با توجه به ابعاد و متراژ محیط میتوان هر یک را انتخاب نمود. اما بخاری های صنعتی مصرف سوخت متفاوتی دارند برخی بصورت بخاری گازی و برخی برقی می باشند .
مصرف سوخت بخاری های گازی نسبت به برقی بدلیل ارزان بودن قیمت گاز در کشور ، به صرفه تر میباشد اما در مناطقی که دسترسی به گاز وجود ندارد میتوان به راحتی از دستگاه بخاری برقی استفاده نمود و گرمایش لازم را تامین کرد.
انواع بخاری صنعتی
بخاری ها در مدل ها و انواع مختلفی طراحی و تولید میشوند که هر کدام کاربرد های مختلفی دارند و میتوان در مناطق مختلفی استفاده نمود از جمله بخاری های تولید شده میتوان به بخاری گازی ، برقی ،نفتی و گازوئیلی و… اشاره نمود. به هر دلیلی در مناطقی که سوخت مورد نیاز وجود نداشته باشد بتوان بخاری جایگزینی را با مصرف سوخت متفاوت استفاده کرد.
روشهای انتقال حرارت
در مجموع سه روش اساسی برای انتقال حرارت در علم ترمودینامیک وجود دارد: رسانش، همرفتی و تابشی. یک بخاری صنعتی با ترکیبی از این سه روش یا فقط یکی از آنها حرارت را انتقال می دهد.
· رسانش
انتقال انرژی گرمایی در یک جسم جامد را رسانش گویند. در واقع وقتی قسمتی از یک جسم جامد گرم می شود، مولکولهای آن با شروع به ارتعاش، انرژی خود را به ملکولهای کناری منتقل می کنند و بعد از طی فرایندی گرما منتقل می شود.
· همرفتی
در این روش به وجود یک سیال نیاز است و به دو نوع اجباری و آزاد تقسیم می شود. در روش اول، جریان داخل سیال از طریق فن یا پمپ ایجاد می شود. در حالت دوم جریان در داخل سیال از نقطه ای با دمای بیشتر به مرور به نقطه ای با دمای کمتر می رود و به این ترتیب انتقال حرارت انجام می شود.
· تابش
مکانیزم تابش، به کمک امواج الکترومغناطیسی روشی غیر مستقیم برای انتقال حرارت را ایجاد می کند. از آن جایی که امواج جرم ناچیزی دارند، در این روش نیازی به تماس فیزیکی وجود ندارد و امواج حتی از خلاً نیز عبور می کند. بیشتر بخاری های صنعتی که از این روش استفاده می کنند گرما را در طیف مادون قرمز منتقل می کنند.
هر یک از این سه روش انتقال گرما، مزایا و معایب خود را دارد و با توجه به هر یک، بخاری صنعتی جدیدی طراحی می شود که در زیر به تقسیم بندی انواع آن خواهیم پرداخت:
تقسیم بندی انواع بخاری صنعتی
بخاری صنعتی یا همان هیتر صنعتی در اشکال، اندازه ها و طرح های مختلفی در بازار یافت می شود. این بخاری ها با توجه به کاربرد و نوع سوخت مصرفی تنوع زیادی پیدا می کنند که در ادامه از جهات مختلفی به دسته بندی آنها خواهیم پرداخت.
انواع بخاری صنعتی از نظر کاربرد
- بخاری گردشی (سیرکوله)
- بخاریهای دریچه ای (داکت)
- بخاریهای غوطه ور در مایع (ایمرژن)
- بخاریهای محیط (اسپیس)
- بخاریهای اتاق (روم)
بخاری های گردشی (سیرکوله)
در بسیاری از کارگاه ها و صنایع نیاز به مبرمی به گرم کردن مایعات یا جریان های سیال دیگر وجود دارد. در اینگونه موارد از بخاریهای گردشی استفاده می شود تا جریان مایع وقتی در حال چرخش یا حرکت است، از درون بخاری عبور کند و در حین عبور، گرم شود.
بخاری های دریچه ای (داکت)
بخاری های دریچه ای هم نوع دیگری از بخاری ها هستند که برای صنایعی که نیاز به گرم کردن جریان های گازی در حال حرکت دارند، استفاده می شود. برای استفاده از این بخاری ها، آنها را در وسط جریان گازی یا مسیر عبور هوا وصل می کنند تا بدین ترتیب انرژی گرمایی آنها به جریان گاز یا هوای مورد نظر منتقل شود.
بخاریهای غوطه ور در مایع (ایمرژن)
این نوع بخاری ها وقتی نیاز به غوطه ور شدن بخاری در مایع خاصی است، استفاده می شوند.
بخاری های محیط (اسپیس) و اتاق (روم)
بخاری های محیط هم برای گرمایش مکان های محدود مانند سالن های ورزشی،سالن های صنعتی، اماکن عمومی، گلخانه ها، استخر ها، ویلا، مساجد، مدارس و غیره طراحی شده اند. آنها گازها و آلاینده های خطرناک را منتشر نمی کنند و ویژگی مهم آنها قابل حمل بودن آنها است. همین نوع از بخاری ها است که با فرا رسیدن فصل سرما استفاده گسترده ای از آنها را در مکان های عمومی به وفور مشاهده می نماییم.
انواع بخاری از نظر ماده گرم شونده
انواع بخاری صنعتی: بخاری های صنعتی از این حیث در دو دسته قرار می گیرند : آبی و گازی. در ادامه به هر کدام جداگانه خواهیم پرداخت:
1- بخاری های گازی
این بخاری ها برای گرم کردن هوا به کار می روند. مثلاً بخاری های محیطی که در بخش قبلی اشاره شد و در محیط هایی مثل مساجد به کار می روند، از این دسته هستند.
2-بخاری های آبی
سوخت اصلی این بخاریها گازوییل، نفت و یا جریان الکتریسیته است که موارد استفاده آن، گرم کردن آب برای مصارف مسکونی و تجاری است.
انواع بخاری صنعتی از نظر نوع منبع سوختی
این تقسیم بندی شامل بخاریهای صنعتی الکتریکی، بخاریهای صنعتی گازی و پروپانی، بخاریهای صنعتی نفتی و نفت سفید (کروسین) می باشد.
1-بخاری صنعتی الکتریکی
تولید انرژی گرمایی در این نوع از بخاریهای الکتریکی، از طریق عبور جریان الکتریکی انجام می شود.
2-بخاری صنعتی گازی-پروپان
یکی از انواع بخاری های صنعتی هستند که با سوزاندن گاز طبیعی، گاز طبیعی مایع، پروپان و سایر گازها عمل تولید حرارت را انجام می دهد
3-بخاری صنعتی نفتی و نفت سفید(کروسین)
بخاریهای صنعتی نفتی، سوخت های مایع را می سوزانند و حرارت تولید می کنند.